Веселин Вълчев: Как започна идеята за създаването на Sofia Songwriting Camp? Саня Армутлиева: Това е идея,

...
Веселин Вълчев: Как започна идеята за създаването на Sofia Songwriting Camp?
Саня Армутлиева: Това е идея,
Коментари Харесай

Саня Армутлиева: Sofia Songwriting Camp е едно от най-смислените неща, които съм правила през моята кариера

Веселин Вълчев: Как започна идеята за създаването на Sofia Songwriting Camp?

Саня Армутлиева:  Това е концепция, която въобще не съм измислила аз. Преди 5-6г. мой сътрудник, който управлява една от най-големите музикално-издателски компании в Швеция. В същото време управлява един от най-добрите song writing екипи в Норвегия, който се казва Design Music, които имат към този момент не знам какъв брой награди  " Грами ". Той ме предложения в норвежкия град  Трондхайм, където към този момент за 13-ти път се проведе най-големия songwriting camp, който се назовава " Song Expo ". Причината да ме предложения беше, че в един миг му се обадих и му споделих, Робин, имаме потребност от хубави песни. И той сподели, " защо не дойдеш до Трондхайм ", и аз отидох до такава степен, сменяйки 3 полета, защото до такава степен се пътува мъчно. И по този начин се вдъхнових от това на което станах очевидец, че си потеглих оттова с твърдото решение да го трансферира тук на наша територия. Да основа интернационален лагер за писане на музика, който да дръпне целият ни музикален пазар напред. Да даде късмет на българските създатели да научат от всички тези, които работят на много по-напредничави и генериращи пазари. И другото е да създам условия за износ на българско креативно наличие. И концепцията не беше моя, просто бях добър възпитаник. И транспортирах тази превъзходна концепция на територията на България. Без чуждите си партньори трудно бих направила ефективен Songwriting Camp, защото е доста значимо кои са участниците в него. В настоящия момент в 10-те студиа на територията на хотел " Ястребец " има създатели на музика от 7 страни - Норвегия, Швеция, Англия, Швеция, Корея, Румъния и България и това е доста значимо събитие за нас. Има и хора, които, в случай че не подкрепяха тук също нямаше да мога да го направя. Това е в действителност едно от най-смислените неща, които съм правила през 31-годишната си кариера.

 

Веселин Вълчев: Защо е значимо едно такова събитие като Sofia Songwriting Camp за българската музикална промишленост?

Саня Армутлиева: Според мен няма музикант, създател или мениджър, който да не схваща значимостта на сходни събития. Просто осъществяването им е гигантско изпитание. Изисква съгласуваност, логистични и финансови старания. В този смисъл аз нямам подозрения, че всички в България знаят какъв брой е значима песента и авторството. Това събитие е значимо, тъй като събира на едно място изключително доста български създатели. То им създава рефлекс на заедност. В момента в нашия camp може да откриете Дара Екимова, Мила Роберт, Дара, Михаела Маринова, ALMA, някои от най-хубавите български продуценти - Денис Попстоев, Павел, Декстър, Камен, Насо, KB. Много мощна група български участници, които построиха доста хубава енергия между тях. Очаквам да ентусиазират все повече свои сътрудници, което е най-голямата награда за нас. Да изграждаме този инстикт да влизаме заедно в студио и да създаваме хубави музикални неща - дружно.

 

Веселин Вълчев: Вие получихте плакет за продажби и слушания на песента  " Rover ", на която Дара е съавтор, както и за песента  " Rainbow ", на която съавтор е Михаела Маринова. Teзи песни са изработени в предходни издания на Sofia Songwriting Camp. Не е ли това задоволително показателно за силата на тези лагери? 

Саня Армутлиева: Това, което е най-важно на тези camp-ове е, че всяка ария, която е основана по време на този креативен лагер има към 50% български авторски дял. Когато camp-ът свърши, тези песни стартират да живеят нов живот. Мениджъри, креативен диреткори, лейбъли им дават шанс те да влязат в репертоара на световни звезди. Това се случи и с " Rover ". Оригиналното заглавие е Mr.Rover, само че под името  " Rover " то стана най-успешното парче на една от най-големите кей-поп звезди. " Rainbow " влезе в албума на една от най-големите женски кей-поп банди, която се казва Twice. Михаела Маринова е неин съавтор. На  " Rover " - Дара. Вчера ни изненадоха с тези плакети, да. Те са за тези две песни. " Rover " е към този момент с над 110 милиона стрийма в Spotify, с над 500 хиляди продадени физически копия, с над 65 милиона видео стрийма в YouTube, въобще това е чист експорт на български креативен артикул. Най-важното от него е, че приходите от тези продажби ще се върнат към създателите, а това ще стимулира още повече хора да повярват, че авторството може да бъде и специалност. Това ще бъде нещо с което могат да се препитават и да влагат цялата си сила.

 

Веселин Вълчев: Въпреки всички компликации, които срещаш в организирането на едно такова събитие за 3-ти път, смяташ ли, че с всяка една година нещата се случват по-лесно?

Саня Армутлиева: Не бих споделила, че срещам трудности, тъй като инвестирам огромен възторг в това събитие. Когато има воля има и метод. Не получаваме поддръжка от страната, само че имаме огромна подкрепа от сдружението за групово ръководство на авторските права  " Музикаутор ". Те най-добре разбират важността на тези camp-ове и се надявам в бъдеще да им оказа помощ да провеждат постоянно такива събития за членската си маса. Това ще промени обстановката в България на музикалния пазар. Иначе има доста други хора, които ни поддържат. Идеята е толкоз вдъхновяваща и заразяваща, че имаме изключително доста подкрепители, които с наслада ни дават ръка. Благодаря на всички тях. Имам един от най-големите вносители на техника, който абсолютно безплатно ни приготвя студиата. Имаме този превъзходен хотел, който шансът да сме на такова извънредно място и да предоставим такива условия на създателите е същинска привилегия. Няколко от най-големите брандове в България също имат вяра в това, защото инвестират в смислените неща, а и за тях музиката е значим детайл от техните послания. Без извънреден екип също не бих могла да направя тези неща, само че с всяка година става все по-добре. След 3 издания мисля, че Sofia Songwriting Camp има късмет да се трансформира в нещо като институция. Нещо, което ще стане извор на доста бъдещи триумфи за българските създатели и музиканти.

 

Веселин Вълчев: И за финал исках да те попитам, ще има ли четвърти Sofia Songwriting Camp?

Саня Армутлиева: О, да, към този момент планираме различни подверсии на този camp. Имам покана за разговори в други градове, които желаят да създадем сходни неща. Бих желала колкото се може повече талантливи български автори да имат късмет да творят дружно. Преди дни в София имахме workshop за осъществяване на експорт на песни. Имахме и прослушване. Има удивително количество от талантливи младежи, които пишат музика и имат капацитет. Ще ми се нашите творчески лагери да дават шанс на все повече талантливи младежи. Ще работя за това. В края на миналия camp си обещах, че идващия ще има listening сесия, по-голям конкурс. Ние излъчихме 7, а не 5 спечелилия. Имаме изумителен състав на ментори, които участват тук, тъй че всичко, което си мечтаех се случи. Имам още по-големи фантазии и ще направя така и те да се случат. Така че най-хубавото следва.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР